iT1D
En studie för uppföljning av barn med antingen förhöjd genetisk risk för typ 1-diabetes eller barn med diabetesspecifika autoantikroppar
IT1D är en studie man kan delta i om man avböjt att delta i en preventionsstudie eller om man avslutat en tidigare studie tex. POInT. Om man har fått reda på att man har diebetesspecifika autoantikroppar på något annat vis tex. via en annan studie kan man också delta.
iT1D är en observationsstudie och har inte som mål att förhindra eller skjuta upp insjuknandet i typ 1-diabetes men studien kan lära oss mer om hur sjukdomen utvecklas och vad som kan påverka risken att bli sjuk. Syftet med studien är att tidigt fånga upp och diagnostisera de barn som utvecklar sjukdomen och därmed förhindra allvarliga komplikationer. Studien har också som mål att förstå om det psykiska måendet påverkas av att känna till den ökade risken och att få kunskap om sjukdomen innan den utvecklas. Ett annat mål med studien är att utvärdera nya metoder för att undersöka bukspottskörtelns förmåga att utsöndra insulin i tidiga stadier av sjukdomsutvecklingen.
Om barnet drabbas av typ 1-diabetes under studiens gång kommer det följas under fem år efter diagnos.
Ett insjuknande i typ 1-diabetes kan upplevas som plötsligt, men personen som insjuknar har ofta under flera år haft en gradvis försämring av de insulinproducerande betacellernas funktion utan att märka det. Idag vet vi att typ 1-diabetes är en sjukdom som utvecklas i specifika steg. Ett resultat av att immunförsvaret reagerar felaktigt och börjar attackera de insulinproducerande betacellerna är att det bildas autoantikroppar i blodet. Dessa autoantikroppar kan upptäckas med blodprov. I iT1D analyseras prover för bla. diabetesspecifika autoantikroppar, ämnesomsättningen (metabolismen) och långtidsblodglukos.
I studien finns det tre grupper. En för de med hög genetisk risk att drabbas av typ 1-diabetes, en för de med en diabetesspecifik autoantikropp och en för de med flera diabetesspecifika autoantikroppar. Intervallen mellan besöken och det som görs vid besöken ser olika ut beroende på i vilken grupp barnet är.
I studien kommer barnet tillfrågas om att använda en accelerometer under en veckas tid efter besöken. En accelerometer registrerar hur mycket en person rör sig i sin vardag. Vid vissa besök för de som har flera autoantikroppar kommer ett oralt glukostoleranstest (OGTT) att utföras för att bestämma kroppens förmåga att frisätta insulin. Du och ditt barn kan också tillfrågas om att barnet ska använda ett kontinuerligt glukosövervakningssystem (CGM) under ungefär en veckas tid. En CGM är en liten mätare som mäter glukoshalten i blodet regelbundet.
Vem kan delta i studien?
Ditt barn kan delta i iT1D om:
- barnet screenats i ASTR1D
- barnet har en betydligt förhöjd genetisk risk att utveckla typ 1-diabetes eller en eller flera autoantikroppar
- samtliga vårdnadshavare kan lämna informerat samtycke

Ansvariga för iT1D
Studieansvarig (PI):
Helena Elding Larsson, barnläkare, Professor
Studiekoordinator:
Hannah Nenonen, 040-39 11 33
gppad [at] med [dot] lu [dot] se
Koordinerande forskningssjuksköterskor:
Sofie Alström Mortin, 040- 39 19 10
sofie [dot] alstrom_mortin [at] med [dot] lu [dot] se (sofie[dot]alstrom_mortin[at]med[dot]lu[dot]se)
Jessica Melin, 040 - 39 19 09
marie_jessica [dot] melin [at] med [dot] lu [dot] se