– Vi har i tidigare studier sett att mängden gluten man äter spelar roll för risken att bli sjuk. I GRAIN vill vi se om vi kan förhindra ett insjuknande om man under de första fem levnadsåren i livet bara äter mindre gluten än dagens rekommendationer, säger Daniel Agardh, läkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet som är ansvarig för studien.
Två procent av befolkningen
I Sverige beräknas upp till två procent av befolkningen ha celiaki. Sjukdomen är till viss del ärftlig och en förutsättning för att alls få sjukdomen är att man bär på specifika riskgener. Risken att utveckla celiaki om man är bärare av en av de riskgenerna är betydligt högre. Om man har en nära släktning (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare. Barnen som deltar i GRAIN har vid födseln medverkat i ASTR1D-screeningen som kartlägger barnens genetiska risk för typ 1-diabetes och celiaki, och där visat sig bära på en av generna.
Begränsat intag av gluten
Hälften av deltagarna kommer upp till fem års ålder hålla en glutenreducerad kost. Att följa en glutenreducerad kost innebär att det dagliga intaget av mjölbaserade livsmedel (som innehåller gluten) kommer att begränsas. Exempel på dessa livsmedel är alla typer av bröd, bullar, kex, gröt, välling, pannkakor/våfflor och pasta. Den andra hälften äter som vanligt.
Därefter följs barnen upp till tio års ålder då alla äter ”normalkost”, det vill säga den mat som familjen skulle ätit i alla fall.
– Genom att undvika stora mängder gluten under de första levnadsåren tror vi att det går att långsamt vänja barnets egna immunförsvar att tåla gluten senare i livet, säger Daniel Agardh.