Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dietisten om matdagböckena: ”Jag är jätteimponerad”

Som dietist i Precise- och Grain-studierna ger Emelie Ericson-Hallström deltagarna råd om hur man äter glutenfritt eller glutenreducerad kost. Matdagböckerna som de fyller i hjälper hon sedan till att näringsberäkna genom att omvandla mängden mat från bilder och figurer till kolhydrater, fett och proteiner.

Instruktioner till matdagboken i Grain och blanketter ligger på ett bord tillsammans med ett rött äpple en blyertspenna och ett suddigummi. Foto.
Antalet matdagböcker som Emelie Ericson-Hallström och hennes kollegor har att näringsberäkna växer i takt med att det kommer nya deltagare till studierna. Foto: Sara Liedholm

Matdagboken är det moment i studierna som de flesta kanske tycker är lite jobbigt. Ändå tycker Emelie Ericson Hallström att de dagböcker hon får in är noggrant och detaljerat ifyllda.

– Jag är jätteimponerad över det jobb de gör. Man kan inte förneka att det krävs en insats att skriva upp allting, uppskatta mängden mat och skriva recept. De är så himla duktiga, säger hon och låter glad.

En portion för ett barn kan skilja sig mycket jämfört med ett annat barn.

Skulle någon missa att fylla i korrekt eller kanske bara skriva ”en portion” ringer hon upp vederbörande för att få mängden förtydligad.
– Det händer sällan och kan ju bero på att man varit stressad. Men en portion för ett barn kan skilja sig mycket jämfört med ett annat barn.

Hon förklarar att informationen är viktig för forskningen.

– Det är för att vi verkligen ska veta vilka näringsämnen de fått i sig. Börjar vi gissa så stämmer det ju inte, det blir ju inte sant.

Hur mycket gluten äter barnen?

Förutom kolhydrater, fett (mättat, enkel- och fleromättat samt olika fettsyror) och proteiner räknar hon ut mängden fibrer, vitaminer och mineraler. Maten delas in olika livsmedelsgrupper; pasta, kött och fisk och om deltagaren äter bröd och mejeriprodukter.

– Vi kommer också att få veta hur mycket gluten barnen äter., säger hon. Dessutom kan det vara intressant att se om valet av mat från de olika livsmedelsgrupperna skiljer sig åt mellan de som äter glutenfritt och inte.  

I Precise-studien äter en tredjedel av deltagarna glutenfri kost. Och i Grain-studien som startade i våras äter hälften av deltagarna en så kallad glutenreducerad kost, där de får äta en liten men begränsad mängd gluten om dagen.

Emelie Ericson-Hallström har ett samtal med alla deltagare om kosten i början och erbjuder sedan uppföljningssamtal om man behöver mer information.

Deltagarna som äter glutenreducerad kost i Grain erbjuds även gruppsamtal via zoom. Ett annat viktigt stöd är en lösenordsskyddad hemsida med information om olika livsmedel och receptssamlingar.

– Den är bara till för dem som ska äta den kosten och är ingen officiell kostrekommendation, åtminstone inte förrän vi ser att den har effekt, säger hon.

Fler och fler matdagböcker

Tidigare arbetade Emelie Ericson-Hallström med att utveckla och näringsberäkna matdagböcker för Teddy-studien (se faktaruta). Hon var också engagerad i att skriva sammanfattningar av forskningsresultaten och att föra ut dem till studiedeltagarna.

I och med starten av Precise och Grain har hennes arbete fått ett större fokus på gluten.

– Jag är också mycket mer involverad med familjerna nu och svarar på frågor. I Teddy gav vi inte några kostråd alls. 

I skrivandes stund har hon kontakt med 60-70 familjer som hon ger kostråd. Och antalet matdagböcker växer konstant i och med att det hela tiden tillkommer nya deltagare.

Men Emelie Ericson-Hallström skrattar nöjt:

– Jag tycker det är roligt, det har nästan blivit som ett nytt jobb.

Av: Sara Liedholm
 

Emelie Ericson-Hallström

Om Emelie Ericson-Hallström

Ålder: 42
Bor: Everöd
Gör: Dietist i PreCiSe och Grain. Utbildar forskningssjuksköterskor i matdagboken, utvecklar och näringsberäknar matdagböckerna.
Vanligaste frågan från deltagarna i den glutenreducerade gruppen i Grain-studien: ”Hur många smörgåsrån får mitt barn äta om dagen?”. Svar: 8.
Det roligaste med mitt jobb: ”Det är kanske lite nördigt, men jag tycker om näringsberäkning och att se till att vi har rätt information i vår databas, att allt är rätt inlagt. Sen tycker jag om att göra hemsidan med glutenreducerad kost och att ha kontakten med deltagarna.”
 

TEDDY-studien

TEDDY-studien startade år 2004 och pågår till 2025. Syftet är att ta reda på vad det är som gör att barn utvecklar autoimmun diabetes, dvs typ 1-diabetes. Teddy-studien omfattar även celiaki (glutenintolerans) och har bidragit till flera vetenskapliga framsteg inom celiakiforskningen.
Läs mer om TEDDY-studien på studiens webbplats: www.teddy.lu.se